Αντισυλληψη

Αντισυλληψη

Τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποσοστά επιτυχίας. Είναι οι μέθοδοι φραγμού με κύριο εκπρόσωπο το γνωστό προφυλακτικό, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) και οι μόνιμες μέθοδοι (ανδρική και γυναικεία στείρωση). Περισσότερη έμφαση θα δώσουμε στο χάπι και το σπιράλ καθώς είναι οι πιο ρεαλιστικές από τις αξιόπιστες επιλογές.

Το κλασσικό χάπι – συνδυασμός οιστρογόνου και προγεσταγόνου – αναστέλει την ωορρηξία και κάνει το ενδομήτριο και την τραχηλική βλένη εχθρική προς τα σπερματοζωάρια. Έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 99% ενώ παράλληλα έχει πολλές άμεσες και απώτερες ευεργετικές δράσεις. Μειώνει σημαντικά τον πόνο και την απώλεια αίματος της περιόδου, ρυθμίζει τον κύκλο , βελτιώνει την ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και τις λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών και μακροπρόθεσμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με κάπνισμα και αντενδείκνυται σε γυναίκες με νοσήματα του ήπατος. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κατακράτηση υγρών, κεφαλαλγίες και τάση στους μαστούς, οι οποίες συνήθως παρέρχονται μετά τους 3 πρώτους μήνες. Υπάρχει και το χάπι προγεστερόνης το οποίο όμως δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των διαταραχών του κύκλου που προκαλεί.

Όσον αφορά τη μέθοδο του σπιράλ, αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει και το ποσοστό επιτυχίας υπερβαίνει το 97%. Η δράση του επιτυγχάνεται μέσω της ακινητοποίησης των σπερματοζωαρίων που προκαλεί καθώς και μιάς άσηπτης φλεγμονής στο ενδομήτριο. Πλεονεκτεί στο ότι δεν περιλαμβάνει μια καθημερινή υποχρέωση λήψης όπως το χάπι, καθώς μετά την απλή, στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθέτηση του, παραμένει για 3-5 χρόνια. Η πιθανότητα φλεγμονής μετά την τοποθέτησή του καθώς και μια αύξηση της ποσότητας του αίματος και του πόνου της περιόδου που προβληματίζουν πολλές γυναίκες. Σε περίπτωση αποτυχίας του σπιράλ αυξάνεται ο κίνδυνος εξωμητρίου κύησης.