Ετησιοσ γυναικολογικοσ ελεγχοσ

Ετησιοσ γυναικολογικοσ ελεγχοσ

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος γίνεται για να εξασφαλίσει έναν υγιή τρόπο διαβίωσης της γυναίκας και να ανακαλύψει τυχόν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Η εξέταση ρουτίνας γίνεται συνήθως μία φορά το χρόνο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και το περιεχόμενό της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έτσι μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Ιατρικό ιστορικό 

Ατομικό ιστορικό (παθολογικό και χειρουργικό), οικογενειακό ιστορικό, μαιευτικό ιστορικό, ιστορικό εμμήνου ρύσεως, φαρμακευτική αγωγή, αντισύλληψη, συμπτώματα.

Γυναικολογική εξέταση

Επισκόπηση έξω γεννητικών οργάνων (αιδοίο, κόλπος, τράχηλος), ψηλάφηση έσω γεννητικών οργάνων (μήτρας, ωοθηκών).

Τεστ Παπανικολάου

Είναι συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας με σκοπό τον έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου καθώς και για πιθανή προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών αλλοιώσεων που αυτός προκαλεί. Η λήψη του τεστ θα πρέπει να ξεκινά ένα χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και να εκτελείται μια φορά ετησίως εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις για συχνότερη παρακολούθηση. Προϋποθέσεις για τη σωστή λήψη του τεστ είναι η απουσία αίματος (περίοδος) και η αποχή από ελεύθερη σεξουαλική επαφή τις τελευταίες 24 ώρες.

Κολπικό υπερηχογράφημα

Με αυτό γίνεται απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες) με μεγάλη λεπτομέρεια προκειμένου να γίνει διάγνωση και εκτίμηση παθολογικών καταστάσεων όπως κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, πολύποδες, υδροσάλπιγγες. Γίνεται με ενδοκολπική κεφαλή υπερήχων που είναι πολύ περισσότερη αξιόπιστη από την αντίστοιχη κοιλιακή λόγω του οτι έρχεται σχεδόν σε επαφή με τα εξεταζόμενα όργανα και δεν παρεμβάλεται η ουροδόχος κύστη.

Ψηλάφηση μαστών

Γίνεται με σκοπό την ανακάλυψη ύποπτων μορφωμάτων στον μαστό και την εκπαίδευση της γυναίκας στην αυτοεξέταση.

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Είναι λήψη υγρού από τον κόλπο και τον τράχηλο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία ενοχλημάτων όπως πόνος, κάψιμο ή κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα (μήκυτες, βακτήρια, μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα, χλαμύδια) και να δοθεί έτσι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μαστογραφία

Είναι μέθοδος ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Εκτελείται είτε η κλασική μαστογραφία, είτε, τελευταία, η ψηφιακή που υπερτερεί, λόγω υψηλοτερης ευκρίνειας και χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας. Πρέπει να γίνεται κάθε 1,5 χρόνο στις γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών και ετησίως μετά την ηλικία των 50. Στις γυναίκες με βεβαρυμένο ιστορικό ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα (35 έτη). Το καλύτερο χρονικό διάστημα είναι η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.